Paalmutsen, praktisch en decoratief

Standaard

Het zeeklimaat van Nederland zorgt helaas maar al te vaak voor wisselvallige weersomstandigheden. Menig van ons kijkt regelmatig op het internet om te zien of er geen bui aan zit te komen. Omdat het weer in Nederland nogal eens om kan slaan en we jaarlijks veel regen en andere soorten neerslag zien, is het belangrijk dat we onze gebouwen en constructies hiertegen beschermen. Vocht kan namelijk grote schade aanrichten, omdat het uitzet als het bevriest en schimmel veroorzaakt als het niet goed kan verdampen. Paalmutsen worden gebruikt om je schoorsteen, pilaar, muurtje of paal af te dekken en te beschermen tegen neerslag en temperatuurverschillen.

Decoratief

Het onderwerp paalmutsen en betonpetten klinkt niet erg creatief, en kan worden gezien als een extra uitgave die nodig is, in plaats van een mogelijkheid tot creativiteit. Echter, als je de juiste paalmuts kiest, kun je het uiterlijk van je tuin of woning transformeren en compleet maken. Kies je bijvoorbeeld voor een aantal mooie exemplaren van natuursteen, zoals basalt, dan voeg je moderniteit toe en een strakke afwerking. Beton is tegenwoordig ook erg in trek en sluit perfect aan bij de industriële trend die op dit moment zoveel mensen aantrekt. Het kiezen van je paalmuts hoeft dus geen saaie aangelegenheid te zijn, maar een mogelijkheid om je tuin en woning te verrijken.

Verschillende soorten

Er is een groot assortiment paalmutsen beschikbaar en je ziet deze ook wel terug onder de noemers penantafdekkers, schoorsteenplaten, betonhoedjes of afdekplaten. Het materiaal is één van de keuzes waar je voor komt te staan en vaak kun je kiezen tussen natuursteen en beton. Daarnaast is er de vorm van de paalmuts. Deze kan vlak zijn en vierkant, bol of rond en ook in een punt uitlopen. En laat je er een gat in plaatsen voor sfeerverlichting, dan kun je je tuin ook ’s nachts tot leven brengen.